header-druk

Drukke Mama

Memorecorder in je auto

Collega Arnim is software developer. en omdat hij 4 kinderen heeft, is hij dol op slimmer en beter. Om alles wat tijdens het autorijden door zijn hoofd gaat, te onthouden, gebruikt hij de memorecorder van zijn telefoon. Dat is nog eens veilig thuiskomen!

Tips van de relax-kalender

Onze kalender geeft dagelijks fijne tips. Ik heb de mooiste voor jullie geselecteerd:

 • maak de taken waar je een hekel aan hebt eerst af en dan.. Vergeet vooral jezelf niet te belonen (altijd leuk namelijk)
 • Plan je dag zorgvuldig. Probeer tijd in te plannen voor kleine klusjes, zodat ze je andere werkzaamehden niet steeds onderbreken Door deze allemaal na elkaar te doen, is er meer rust de rest van de dag.
 • Een tijdje nietsdoen is ook voor je kinderen (maar zeker voor jezelf) heeeeel fijn

De Kaatclub

Lezend in oude tijdschriften in ons vakantiehuisje, kwam ik ineens een artikel tegen over een hele leuke website, die precies past bij de lifehacks die ook op deze site beschreven zijn. Graag wil ik je de link daarom geven. Er staan allerlei tips en tricks over timemanagement op kaatclub.nl. Praktisch is de site zeker, met zoals ze zelf zegt ' Korte metten maken met de chaos' en ' Tips, trucs, columns en artikelen plus een dosis nuchterheid' ..Mijn favoriete tip is ' Alles in de wolluk' .

+ Mooi vormgegeven

+ Handige tips

- Te uitgebreid: waar moet je beginnen met lezen?

- Sommige artikelen zijn te lang

 

Relaxed tuinieren

Vijf gouden tips om meer te genieten van je tuin en er minder in te werken!

En natuurlijk  zónder dat je tuin hoeft te bestraten als helicopterplatform:

 • koop een robotgrasmaaier (vanaf circa 900 euro)
 • geraniums zijn oersterk en weer helemaal in
 1. kalanchoëplanten kunnen erg goed tegen droogte
 2. regel een buurjongen om onkruid te wieden
 3. spuit het onkruid tussen de tegels weg met een duurzaam middel (anders vervuil je het grondwater)

 

 

Al je papieren makkelijk vindbaar

Sinds drie jaar ben ik overgestapt op een 'digitaal'  archief: ik scan tegenwoordig alle binnenkomende belangrijke documenten. 

Voor het scannen en archiveren gebruik ik dan een combi van Evernote als documentsysteem en een Fujitsu Scansnap scanner. Het is niet zo'n langzame klepje-open-klepje dicht scanner, maar er kunnen per keer een paar vellen tegelijk opgelegd worden die achter elkaar gescand worden, ook de dubbelzijdig bedrukte vellen.

 

De combinatie van scannen en verwerken is voor mij ideaal. Niet alleen lucht het

enorm op heel veel documenten te kunnen versnipperen, maar als je de betaalde

versie van Evernote hebt, kun je ze ook nog heel makkelijk terugvinden en bespaart het je dat je elk document apart een labeltje / index of sorteerkenmerk moet geven.. Evernote (of de software van de scanner) zorgt ervoor dat ook de woorden herkenbaar zijn in het document, met de OCR-techniek (Optical Character Reading). Evernote herkent de zoekwoorden die je opgeeft en haalt alles voor je terug in een kwestie van seconden.

Mijn externe geheugen

Tip van Wendy: Ik kan niet  zonder mijn "externe geheugen". Tegenwoordig gebruiken veel mensen natuurlijk hun telefoon of Ipod als agenda en geheugensteuntje. Ik heb zelf een min of meer ouderwetse telefoon en dat zal nog wel even zo blijven en daarom heb ik een whiteboard in de keuken hangen. Daarop staan alle dagen van de week en een paar keer per week werk ik hierop de agenda bij. Ik loop er vaak langs en kijk er regelmatig op, waardoor ik niets vergeet wat erop staat. Wat er niet op staat, wil ik dan nogal eens vergeten. Met een spijkertje hangt daar dan ook nog de schoolkalender aan, altijd handig voor alle schoolvrije dagen. Met magneetjes hang ik er de schoolbriefjes bij, raak ik die ook niet kwijt. Verder nog de kortingsbonnetjes enzo waar ik iets mee wil doen. Bij de Hema had of heb je whiteboards waar magneetjes bijzitten met tekeningen van een school, creche, sport, ed.

Zie ook de tip over de Wie waar wat: elektronische gezinsagenda

Club van relaxte moeders

Ineens tipte zowel mijn buurvrouw (de ene dag) als een vriendin (de volgende dag) me, dat het boek Relax Mama! en de bijbehorende Club van Relaxte Moeders (site op Facebook) geweldig is.

Het boekje leest makkkelijk met veel cartoons en korte teksten.

Het is een leuk kraamcadeau omdat het jonge moeders bewust maakt 'dat de boog niet altijd gespannen kan staan'.

Relax mama tips

(tekst op de achterkant):

Als je net moeder bent geworden staat de hele wereld op zijn kop. Hoe fijn zou het zijn als je af en toe dat stressventiel zou kunnen opendraaien. Nou, vanaf nu kan dat! Met de 101 tips en inzichten uit dit boek kun je de hele wereld aan: 'Slapen is het nieuwe seksen', 'Die andere moeders doen ook maar wat' en 'Ga die dansvloer op'. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn. Relax mama!

Meer lezen: Loslaten helpt

De allerbeste tip voor drukke moeders!

Ik ben zo ontzettend blij met Geert, mijn jonge personal assistent. Het klinkt decadent, maar het is ideaal. Geert is een buurjongen die voor een paar euro per uur kleine karweitjes doet.

Regelzaken, klusjes, etc. Daardoor hou ik tijd over om leuke dingen met mijn gezin te doen.

Bijvoorbeeld:

 • hij zoekt op Marktplaats naar kinderkleren of zet er kinderkleren/speelgoed op dat we willen verkopen
 • hij regelt een cadeautje voor een verjaardag
 • hij vervangt een fietslampje
 • hij vraagt informatie op over zonnepanelen

etc.

Zo gaan mijn vrije uurtjes niet op aan tientallen kleine dingetjes. Bovendien word ik er rustiger van en denk ik niet voortdurend ‘dat moet ik nog doen’. Het heeft nog een voordeel: als Geert met de iPad op schoot zit dan accepteren de kinderen het wel, maar als ik erachter zit dan willen ze samen met mij op de iPad spelen.

Wat betaal je zo’n jonge p.a.? 7 euro per uur krijgt mijn Geert.

Hoe ik hem gevonden heb? Rondgevraagd in de buurt. Maar je kunt ook op Marktplaats een oproep plaatsen in de rubriek ‘Scholier zoekt baan’ . Twitteren of via facebook werkt eveneens.

 

Wind-mee-bakfiets

Als er drie kinderen in mijn bakfiets zitten, kom ik op eigen kracht nauwelijks vooruit. Daarom heb ik een elektrische bakfiets. Geweldig! Ik heb mijn oude bakfiets laten ombouwen. Dat kostte mij 1000 euro. De firma Babboe heeft het voor mij gedaan en ik ben er zeer tevreden over. Je kunt ook meteen een elektrische bakfiets kopen natuurlijk. Die kost ongeveer 1700 euro.

Handige tips voor elektrische bakfietsen

 • Bij het kopen kun je het beste letten op tweedehands bakfietsen, met alles erop en eraan. Het is voordeliger om deze vervolgens te laten ombouwen.Het opladen duurt ongeveer 4 uur.
 • Een nadeel van deze fietsen is dat je op een bepaald punt niet meer zonder trapondersteuning kunt fietsen wegens gewenning.

Een ode aan de ‘mama-auto’

Ooit had ik een Opel Tigra, een flitsende rode sportauto. Maar in die tijd had ik nog geen kinderen. Nu rij ik in een ‘mama-auto’.

De tweelingbuggy, luiertas, speeltas, m’n rugzak enz. zou nu nooit in de kofferbak gepast hebben! Dat zou persen worden. Ik had tijdens het rijden de schone luiers op schoot moeten vervoeren en mijn lief zou gespiest worden door de handvaten van de buggy. En of we alle kinderen mee hadden kunnen nemen, is sterk de vraag. 

Inmiddels rijden we dan ook in een Citroen Berlingo. Dat is zo’n auto ‘type bestelwagen’. Geweldig! Het is vooral heel fijn dat het dak verhoogd is, want daardoor past ook alles erin dat hoger is dan een meter. Verder ben ik heel tevreden over de schuifdeuren, waardoor je in de stad na het parkeren in een smalle parkeerplaats makkelijker je kind uit de auto kunt tillen. Sowieso zitten mijn knullen wat hoger, zodat ik niet hoef te bukken als ik ze uit de auto haal. Vrienden van ons hebben een Renault Kangoo en zijn daar zeer over te spreken. De Peugeot Partner schijnt ook heel praktisch te zijn.

 

De fietsenmaker komt naar je toe deze herfst

Wij hebben een behoorlijk fietsenarsenaal, mag ik wel zeggen. Er staan er zeven in de schuur, inclusief een elektrische bakfiets. Aan onze fietsen mankeert natuurlijk weleens wat. Als ik naar de fietsenmaker ga en daar een fiets moet achterlaten plus weer ophalen, dan kost dat enorm veel tijd. Met drie kinderen is het ook nog eens heel onhandig. 

Gelukkig heb ik de mobiele fietsenmaker ontdekt! Gewoon gegoogled. Er zijn er meerdere. Die van ons heet www.fietsklaar.nl en werkt in de regio Rotterdam (Noord-Oost).
Andere:
www.fietswacht.com (Amsterdam )
www.freddemobielefietsenmaker.nl (Maarssen/Utrecht)

 

Wie waar wat: elektronische gezinsagenda

Zo’n agenda op de keukentafel is leuk, maar daar heb je niet zoveel aan als je op je werk bent en je moet opeens aan de telefoon beslissen of je kind morgen mag logeren bij een vriendinnetje. Daarom hebben wij een elektronische agenda.

Dat hebben we zo gedaan: eerst heeft ieder van ons in ons huishouden een gmail account aangemaakt En vervolgens via een Gmail account een gedeelde Google Calander.

De 10 beste oppastips

Wat is er handiger dan 1 oppas? Precies, 3 oppassen. Zo heb je meer kans, zeker als je onverwachts een oppas moet regelen.

 1. Zorg dat je de (meest recente) telefoonnummers allebei in je mobiel hebt staan, zodat de oppas jou kan bereiken en jij de oppas kan bellen of what’s appen.
 2. Geef even door aan je partner dat je de oppas op een bepaald tijdstip hebt gevraagd.
 3. Spreek zowel de begintijd als de eindtijd met je oppas af.
 4. Laat de eerste keer zien waar alles in huis staat.
 5. Hang een briefje aan de magnetron hoeveel melkpoeder en hoeveel water er in de fles gaat en hoe de magnetron werkt.
 6. Vertel waar de pleisters liggen (zodat de oppas niet alle kastjes hoeft open te trekken).
 7. Jij kent je kind het beste: leg de eerste keer uit wat het beste werkt als je baby blijft huilen of als je kleuter telkens uit bed klimt.
 8. Een onervaren oppas gevraagd? Laat even zien wat de voor- en achterkant van de luier is. Bij onervaren oppassen is het ook handig als ze hun moeder nog even kunnen raadplegen.
 9. Leg even uit hoe de tv werkt en of ze de iPad mag gebruiken. Anders is zo’n avond erg lang en saai voor de oppas.

Wat krijgt de oppas?

De tarieven wisselen uiteraard, maar gemiddeld zijn dit redelijke tarieven: 4 euro per uur als het kind slaapt en 5 euro als hij/zij wakker is. Heb je meerdere kinderen en is het de bedoeling dat de oppas ook met ze speelt? Maak er dan 6 euro van. Zelf laat ik het ook afhangen van de leeftijd van de oppas. Jongere oppassen krijgen minder dan ouderen, die ervaren zijn.

Je moeder of tante als oppas

Vraag je je moeder of, zoals bij ons, een tante als oppas? Dat is best weleens een lastig dilemma waar ik bij mijn oudste lang over nagedacht heb. Mijn overwegingen heb ik voor je op een rij gezet. Misschien helpt het jou bij de keuze, die natuurlijk erg persoonlijk is.

Voors: vertrouwd, vrij zeker, betrouwbaar en vaak zonder kosten
Tegens: een andere opvoedstijl (die jij juist probeert te vermijden) wordt wellicht opgedrongen en het is lastiger om tegen familie iets te zeggen dan tegen een oppas van buiten.

Oppascentrale of zelf een oppas regelen?

Wij hebben gekozen voor het zelf regelen van een oppas, maar je kunt ook een oppascentrale inschakelen. Dit is het verschil:

 • Oppascentrale: duurder, professionals, gescreende oppassen
 • Zelf regelen: goedkoper, meer risico, geen verzekering

Singletasking versus multitasking

Veel moeders kunnen niet anders: multitaskend door het gezinsleven. Maar ook op het werk gaat dat vaak zo door. 

Laatst werd er een cursus gegeven op mijn werk, voor een van de projecten. Hier was ik als toeschouwer bij. In spelvorm kon iedereen zelf ervaren dat singletasking echt effectiever is dan multitasking, terwijl de opdracht super eenvoudig was:
eerst werd geklokt met een stopwatch hoe lang iedereen erover deed om de getallen 1,2,3, 1,2,3, 1,2,3 en dat 15x keer, op te schrijven.
En daarna 1,1,1, 2,2,2, en dat 15 x
En wat bleek: 1,1,1 gaat écht sneller