header-werk

Werkende mama

Hoe combineer ik kinderen en ondernemen?

Op de website van 365Dagen Succesvol staat een mooie video-log : Hoe combineer ik kinderen met ondernemerschap? Maar deze video-boodschap is zo mooi, dat je hem ook algemener kunt opvatten : hoe combineer ik kinderen met werken? 

8 minuten en je weet in de kern weer waar het om gaat:

Regel het zo zoals jij het wilt! 

Youtube - 365 dagen succesvol

Prinsjesdag brengt goed nieuws

Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet in 2016 meer geld beschikbaar stelt voor de kinderopvang.

Wat is het kabinet van plan? In de miljoenennota is te elzen dat de percentages voor de kinderopvangtoeslag in 2016 met 5,8 procentpunt worden verhoogd. Ouders betalen daardoor vanaf volgend jaar een stuk minder voor de kinderopvang. De verdeling van de kinderopvang tussen werkgevers de overheid en ouders wordt daarbij gelijker, en daarmee eerlijker.  In 2015 betaalde de overhied inog slechts 23 % van de opvangkosten en ouders 38%. In 2016 betaalt de overheid 31%, werkgevers 37 procent en ouders 33%. 

Recensie Simplifylife.nl

Waarom bezoeken:

 • De site die he leert hoe je makkelijker kunt omgaan met een druk leven

Het is een soort digitale Happinezz

 • Je vindt er tips, quotes, goede gedachten, columsn en boekrecensies

Veel onderwerpen: huis, gezin, relaties, opvoeding, werk, jijzelf

 • wordt geod bijgehouden

Aan de tips heb je echt wat(bijv. ' Ruim de kinderkamers op als ze er niet bij zijn, want gaat sneller en vaak missen de kinderen de spullen later ook niet als je ze hebt weggehaald' )

Waarom oveslaan:

 • De site is opgezet door Forte Uitgevers en heel veel boeken die besproken worden zijn van deze uitgeverij

Nagenoeg alle besproekn boeken krijgen een positieve recensie

Sneller teksten typen met Texter

Dit eenvoudige maar doeltreffende programma kan je makkelijk tijd besparen:

Het komt in veel teksten, e-mails en posts voor dat je bijvoorbeeld opent en eindigt met een standaardblokje tekst.
Door met Texter bepaalde (zelfgekozen) combinaties van toetsen of afkortingen op te
slaan, is het een stuk eenvoudiger om al je zakelijke e-mails op dezelfde manier af te sluiten en brieven of memo's op te stellen.

Het werkt ongeveer op dezelfde manier als de auto-tekst-blokken n Word, maar Texter werkt in combinatie met heel veel programma's (email, Office).

 

Texter is volledig gratis en werkt helaas alleen met Windows (het is daardoor jammer genoeg niet te verkrijgen als applicatie in de App Store of Google Play.)

's Ochtends sneller op pad

Juist 's ochtends is het hectisch als je moet werken en ook nog eerst de kinderen naar school of naar de creche moet brengen. Daarom twee tips van Linda:

 • Zet de tandpasta en -borstels beneden in de keuken. Dat scheelt 's ochtends weer een trap op. en de kans dat je kindeen boven afgeleid raken door het speelgoed vermijd je dan
 • En het helpt natuurlijk als je 's avonds al de tafel dekt, en (een deel van) het beleg klaarzet. Maar ook alvast de kleren uitzoekt voor de volgende dag.
 • Net die paar minuten extra maakt het rustiger!

Vaste klusjes voor je kind

Fietsbanden plakken, stofzuigen, kamer opruimen, was in de wasmand, grasmaaien. Allemaal voorbeelden van klusjes in huis waar kinderen verantwoordelijk voor kunnen zijn.
Waarschijnlijk doordat de gezinnen in de loop der jaren steeds kleiner werden en de huizen overzichtelijker is het steeds minder noodzaak en vanzelfsprekend geworden dat kinderen in het huishouden mee helpen.

Maar als je je kinderen een vast klusje geeft, zoals tafel dekken of afruimen is dat niet alleen praktisch.. het is ook nog eens goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen.

En .. als alle gezinsleden meehelpen, blijft er meer tijd over voor jou om samen met je kind iets te doen. Even lekker kletsen of een spelletje doen bijvoorbeeld. Lees meer tips hierover op www.loes.nl..

Dan nog een laatste tip: ik kan niet zonder mijn "externe geheugen". Tegenwoordig gebruiken veel mensen natuurlijk hun telefoon of Ipod als agenda en geheugensteuntje. Ik heb zelf een min of meer ouderwetse telefoon en dat zal nog wel even zo blijven en daarom heb ik een whiteboard in de keuken hangen. Daarop staan alle dagen van de week en een paar keer per week werk ik hierop de agenda bij. Ik loop er vaak langs en kijk er regelmatig op, waardoor ik niets vergeet wat erop staat. Wat er niet op staat, wil ik dan nogal eens vergeten. Met een spijkertje hangt daar dan ook nog de schoolkalender aan, altijd handig voor alle schoolvrije dagen. Met magneetjes hang ik er de schoolbriefjes bij, raak ik die ook niet kwijt. Verder nog de kortingsbonnetjes enzo waar ik iets mee wil doen. Bij de Hema had of heb je whiteboards waar magneetjes bijzitten met tekeningen van een school, creche, sport, ed.

Lof voor Lof

Lof Magazine is een mooi, tijdschrift voor 'vrouwen met ambities', het heeft echt een luxe uitstraling, en is helemaal voor de werkende vrouw met een goede baan. Het staat vol met boeiende interviews met vrouwen die een topjob hebben, tips om werk en gezin te combineren en.. Lof weet als geen ander vrouwen te inspireren hun blik op de wereld te verruimen.

Lof005-resized

Juist naar dit magazine stuurde ik natuurlijk een berichtje toen mijn website live   ging!

 

Lof zegt over zichzelf: We kennen de verhalen van de vrouwen bij bedrijven, doordat we continu met deze vrouwen in gesprek zijn. Hierdoor weten we wat er leeft onder hen. We kennen de onzekerheden van vrouwen, de twijfels, maar ook de kracht, de verlangens en de aspiratie die elke vrouw heeft. Het Lof magazine is de plek waar al deze verhalen samen komen. Het magazine wordt door velen gelezen en biedt herkenning, erkenning en inspiratie op het juiste moment. Lof magazine is wat de titel suggereert: Het spreekt waardering uit voor vrouwen die ambities hebben in werk gezin en maatschappij. Lees verder over dit magazine op www.lofonline.nl

 

 

Snel koken!

Als je na een drukke dag thuiskomt, heb je waarschijnlijk honger en je kind ook. Vooral bij kleine kinderen merk je dat aan hun humeur. Een snelle oplossing, zo vertelde mijn collega Sandra, is pastasaus voor twee of meerdere dagen maken en dan invriezen. ’s Morgens haal je een bakje met saus uit de diepvries en ’s avonds heb je in tien minuten pasta gekookt en de saus opgewarmd. Easy does it!

Leukere projecten scoren

Als je minder gaat werken, krijg je vaak ook minder leuke projecten. Hoe krijg je het voor elkaar dat je werk toch uitdagend blijft? 

Het belangrijkste is dat je op het netvlies blijft van je collega’s en dat ze positief over je denken. Dit kan werken:

 • maak altijd een praatje bij de koffieautomaat of in het bedrijfsrestaurant, al is het met die vervelende collega van een andere afdeling (je weet namelijk nooit precies wie wie kent en hoe het balletje kan rollen)
 • glimlach vaker, hoe moe je ook bent na een slapeloze nacht
 • praat minder over je kind dan je eigenlijk zou willen, vooral als er mensen bij zijn die geen kinderen hebben
 • onthou waar je collega’s en leidinggevenden in hun privéleven mee bezig zijn en informeer er af en toe terloops naar (‘Hoe was je vakantie in Spanje?’ is een leukere binnenkomer dan ‘Je was er een paar weken niet, waarom eigenlijk?’). Sommige mensen met een slecht geheugen houden in hun telefoon zelfs een lijstje met trefwoorden bij.
 • zorg dat je weet wie de leuke klussen verdeelt en ga eens met hem of haar lunchen
 • bel met het thuisfront op een plek waar niemand je hoort
 • thuiswerken met een jong kind om je heen werkt soms niet zo goed (en dat weten je leidinggevenden en je collega’s ook, dus ze zijn extra kritisch en zullen eerder het idee hebben dat je de kantjes ervan af loopt, ook al weet jij dat je keihard werkt)
 • moeders die zich steevast ziek melden tijdens de vakantieperiodes maken zich niet populair…

Mijn beste tip

Na al die jaren heb ik ontdekt over de combinatie werk - gezin dat mijn (buurt)netwerk rondom de kinderen erg belangrijk is. De ene keer kon ik de ouders van een vriendinnetje van mijn dochter bellen toen een vergadering was uitgelopen om te vragen of ze wat langer kon blijven spelen. De andere keer sprong de oppas even in om de kids van de crèche af te halen, toen ik vreselijk vast in de file was terechtgekomen.

Ook het samen opvangen met mijn man helpt: als ik weet dat hij op tijd thuis is, kan ik na het werk nog net even langs de winkel die op de route naar huis ligt.

 

Uurtarieven kinderopvangtoeslag 2015

Het ministerie van Sociale Zaken laat in een brief weten dat de maximaal subsidiabele uurtarieven voor 2015 definitief zijn vastgesteld op € 6,84 voor de dagopvang, € 6,38 voor de BSO en € 5,48 voor de gastouderopvang. Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat de uurprijzen voor 2015 worden geïndexeerd.

Maximum uurtarieven voor 2014 definitief

Foto: ANP Photo

Het is van belang dat ouders het nieuwe uurtarief voor 2015 doorgeven aan de Belastingdienst. Veel ouders denken dat het geen zin heeft omdat het uurtarief toch al boven de maximum uurprijs ligt. Het doorgeven van een verhoging heeft echter wel zin omdat door de indexatie de te vergoeden uurprijs hoger wordt dan het uurbedrag dat ouders eerder aan de Belastingdienst hebben doorgegeven. Zie de website www.kinderopvangtotaal.nl.